Kvinder med skæg: Dette bør du vide om uønsket hårvækst hos kvinder

Kvinder med skæg: Dette bør du vide om uønsket hårvækst hos kvinder

Alle mennesker har kropsbehåring, og de fleste både mænd og kvinder tæmmer i den ene eller anden udstrækning denne hårvækst. Det gælder ikke mindst for kvinder, som oplever at få en slags ”kvindeskæg”. 

I dette blogindlæg kigger vi nærmere på uønsket hårvækst hos kvinder. Vi stiller skarpt på, hvorfor nogle kvinder udvikler skægvækst, samt hvad du kan gøre som kvinde med skæg, hvis du gerne vil slippe af med din uønskede hårvækst. 

God læselyst! 

Hvorfor får kvinder skæg? 

Der kan være mange forskellige grunde til, at nogle kvinder får skæg. Du kan blandt andet opleve at udvikle kvindelig skægvækst grundet: 

  • Hormonelle forandringer i kroppen

  • Genetik 

  • PCOS (polycystisk ovariesyndrom) 

  • Alder. 

Op imod 10 % af alle danske kvinder i den fødedygtige alder døjer med unormal hårvækst i ansigtet. Ofte ved man ikke, hvorfor man ser skæg ved kvinder, men ovenstående kan være mulige forklaringer. Imens det naturligvis er ganske normalt at have et fint lag dun på overlæben som kvinde, betegnes det som unormal hårvækst, når hårene blive stride, eller hvis mængden af hår er meget stor. 

For cirka halvdelen af alle kvinder med skæg gælder det, at det ikke er muligt at fastslå en forklaring på, hvorfor hårvæksten udvikler sig unormalt. I disse tilfælde er den kvindelige skægvækst imidlertid ikke noget, der giver anledning til bekymring, men derimod blot irritation grundet forfængelighed. 

Jeg vil gerne af med mit kvindeskæg

Skægvækst hos kvinder skyldes ofte hormonelle forandringer 

Alle kvinder producerer både østrogen, som kaldes det kvindelige kønshormon, og testosteron, som kaldes det mandlige kønshormon. Når du som kvinde bevæger dig fra den fødedygtige alder til overgangsalderen, sænkes produktionen af østrogen i kroppen. Med en større andel mandligt kønshormon i kroppen oplever en del kvinder at få kvindeskæg. Det samme kan ske i forbindelse med andre hormonelle forandringer i kroppen. 

For nogle kvinder gælder det desuden, at hårsækkene er mere følsomme over for mandligt kønshormon end normalt. Det betyder, at du som kvinde kan risikere at udvikle skægvækst, selvom dit niveau af mandligt kønshormon ligger inden for normalen. 

Hvorfor får ældre kvinder skæg? 

Når kvinder med skæg er lidt oppe i årene, skyldes det typisk netop de hormonelle forandringer, der sker i kroppen i forbindelse med overgangsalderen, som vi også beskrev ovenfor.

Uønsket hårvækst hos kvinder har altså ikke som sådan noget med alderen at gøre, men derimod noget at gøre med, hvordan hormonbalancen er. Efterhånden som vi bliver ældre, sker der hormonelle forandringer i kroppen, og det kan blandt andet resultere i skægvækst hos kvinder. 

Du kan være genetisk disponeret for kvindeskæg 

Som med så meget andet kan du naturligvis også være genetisk disponeret for at udvikle kvindelige skægvækst. Dette ses særligt hos kvinder med mørkt hår. 

Der er desværre ikke noget at gøre ved, hvis du er genetisk disponeret for kvindeskæg, ud over at du kan vælge at fjerne skægvæksten ved hjælp af for eksempel perlevoks

Ligger det i din genetik at udvikle kvindeskæg, vil andre kvinder i din familie som regel have samme udfordring som dig, og det er således en smal sag at afgøre, om den kvindelige skægvækst er arvelig eller ej. 

Kvindeskægvækst kan være tegn på sygdom 

Mange kvinder der får skæg, finder dette irriterende af udseendemæssige årsager. Der kan imidlertid være en langt mere alvorlig grund til, at kvinder udvikler skæg, og derfor bør man også tage kvinder og skægvækst seriøst. Udvikler du skæg som kvinde, kan det nemlig være tegn på, at du lider af sygdommen PCOS – polycystisk ovariesyndrom. 

Lider du af PCOS, udvikler du cyster i æggestokkene, og der sker hormonelle forandringer. At hormonbalancen bliver forstyrret, viser sig ofte som kvindeskæg. Det er netop grunden til, at du ikke blot bør være opmærksom på uønsket hårvækst som kvinde af forfængelighed. 

PCOS rammer særligt unge kvinder i alderen 15-25 år, så er du en af de op imod 10 % af danske kvinder med skægvækst, kan det være tegn på sygdom. Sygdommen er særligt udbredt hos overvægtige kvinder, og et vægttab kan derfor være et godt sted at starte, hvis du døjer med skæg som kvinde. 

Begynder du at udvikle kvindeskæg, imens du er ung, kan det være fornuftigt at blive undersøgt af en læge for at fastslå, om det skyldes PCOS. Det gælder særligt, hvis ikke andre kvinder i din familie døjer med uønsket skægvækst, hvorved det ellers kunne være genetisk. 

Fjernelse af skæg hos kvinder – sådan kan du gribe det an 

Mange kvinder med skæg vælger at fjerne skægvæksten på den ene eller anden måde. For eksempel kan kvindeskæg på hagen eller i resten af ansigtet behandles med lys. Der kan her være tale om laser eller intensivt pulserende lys (IPL). Du kan fjerne mørke og røde hår med lysbehandling, men de lyse hår kan hverken laser eller IPL stille noget op imod. 

Det er ikke nok med en enkelt lysbehandling, hvis du vil slippe af med skægvækst som kvinde, da en succesfuld behandling kræver, at håret er i sin vækstfase. Alle dine hår er ikke i deres vækstfase samtidigt, hvorfor det er nødvendigt at behandle dem af flere omgange. 

Hvis du vil have fjernet dit kvindeskæg ved en skønhedsklinik, kan det blandt andet gøres med metoden threading. Her bruger man en tynd bomuldstråd til at fjerne hårene på for eksempel overlæben. Ellers kan man fjerne dem ved hjælp af en slags fjeder, som får fat i de små hår og river dem ud ved roden på samme vis, som hvis du brugte en pincet. 

Ønsker du ikke helt og holdent at fjerne dit kvindeskæg, fordi det for eksempel ikke er så udtalt, kan du i stedet overveje at bruge et blegemiddel. Blegemiddel sørger for at affarve hårvæksten, så den ikke står så tydeligt frem som ellers. 

Skægvækst hos kvinder: Behandling med Pearlwax 

Vil du slippe af med uønsket skægvækst som kvinde, kan du med fordel overveje at gøre brug af voks. Mange – både kvinder og mænd – gør brug af voks i forbindelse med hårfjerningen, og det gælder altså også, når der er tale om fjernelse af kvindeskæg. 

Hos Pearlwax har vi udviklet en skånsom voks, der udmærker sig ved ikke at klæbe sig fast til huden, som det er tilfældet med mange andre typer voks, men derimod kun hæfte sig ved hårstråene. Det vil sige, at vores voks er langt mindre smertefuld at gøre brug af end mange andre typer voks, der er på markedet. 

Perlevoksen kan benyttes til hårfjerning overalt på kroppen – herunder i ansigtet. Døjer du med skæg som kvinde, kan du altså roligt gøre brug af vores gennemførte voks. Påføringspindene til voksen kommer i forskellige størrelser, og den mindste af dem er helt perfekt at gøre brug af, når du skal påføre voks i ansigtet. Du kan læse mere om voksbehandlinger i ansigtet her

Ja tak, jeg vil gerne se udvalget af perlevoks