Hvis du skal bøvle med indgroede hår, røde knopper, kløe eller infektion efter dine voksbehandlinger, kan det være noget nær ligegyldigt, at dine ben er hårfrie og silkebløde. Derfor skal du tage dine forholdsregler og efterbehandle dine voksede ben korrekt. I dette blogindlæg gør vi dig klogere på, hvad der kan forårsage kløe, røde knopper og hudirritationer, og vi ser nærmere på, hvordan du kan undgå at døje med alle disse efter voksbehandlinger, så du opnår de resultater, du drømmer om.
Skægpest – en ubehagelig gæst
Skægpest er ofte forbundet med kløe, rødme, knopper og indgroede hår, og det kan ramme både kvinder og mænd. Selvom det i daglig tale kaldes skægpest, så rammer det altså også dem, som ikke nødvendigvis har skæg. I korte træk er skægpest en betændelsestilstand i huden, som kan risikere at opstå efter hårfjerning, hvis der opstår bakterieinfektion i hårsækkene.
Når en hårsæk bliver inficeret med bakterier, kan der opstå en betændelsestilstand, der viser sig i form af øm hud, kløe og røde knopper. Hvis ikke du sørger for at tage dine forholdsregler hurtigt eller igangsætte en behandling, så kan de røde knopper senere udvikle sig til skægpest, som især karakteriseres ved små pusfyldte blærer.
Når det så er sagt, er det vigtigt at have in mente, at hudirritationer som indgroede hår, kløe, rødmen og knopper, som kan genere dig efter en voksbehandling, ikke nødvendigvis leder til skægpest. Det er meget almindeligt, at huden bliver en smule irriteret efter de første voksbehandlinger, da den ikke er vant til denne form for hårfjerning. Ved at tage dine forholdsregler, kan du ganske enkelt minimere risikoen for eventuelle røde knopper, indgroede hår og hudirritationer og undgå, at de senere udvikler sig til skægpest.
Hvordan minimerer jeg risikoen for hudirritationer i forbindelse med voksbehandlinger?
På nuværende tidspunkt har du forhåbentligt fået en bedre fornemmelse af, hvordan skægpest og hudirritationer adskiller sig fra hinanden. Blot fordi du døjer med røde knopper, kløe eller lettere ømhed efter voksbehandlinger, behøver det ikke nødvendigvis udvikle sig til skægpest. Det leder os naturligvis til spørgsmålet:
Hvordan undgår du så indgroede hår, røde knopper, der klør, og ømhed i forbindelse med voksbehandlinger?
Jo, du skal både sørge for at tage nogle forholdsregler op til voksbehandlingerne og efter voksbehandlingerne. Det gælder bl.a. at lade hårene gro den nødvendige længde og sørge for at exfoliere og rense efterfølgende. Derudover anbefaler vi heller ikke solbadning i solariet eller udenfor de første to døgn, da huden er ekstra følsom. I de følgende afsnit dykker vi ned i de enkelte forholdsregler, så du kan minimere risikoen for at døje med:
-
indgroede hår
-
knopper på benene
-
betændte hårsække
-
røde knopper, der klør
-
og generelt udslæt efter voksbehandling.
Sørg for, at hårene er lange nok
Før du overhovedet bør overveje at kaste dig ud i at smøre varm voks på de ønskede områder, skal du sørge for, at dine hår er lange nok. Hvis ikke de har den rette længde, risikerer du, at voksen ikke får ordentligt fast, og dit arbejde vil være spildt. Det kan virke fristende at vokse det samme område igen og igen for at se, om man nu ”ikke bare kan få nogle få hår med”, men det skal du undgå at gøre. Det vil nemlig irritere huden, og i særlige tilfælde kan du få mere langvarige hudirritationer i de områder.
Så hvor lange skal hårene være? Hos Pearlwax anbefaler vi, at dine hår som minimum er 3-5 millimeter lange. Det er den ideelle længde for at voksen kan få ordentligt fat.
Exfolier de ønskede områder
Det er altid en god idé at exfoliere huden op til en voksbehandling, da en exfoliering går ind og fjerner død hud og forebygger mod indgroede hår, så de ikke udvikler sig til betændte hårsække. Med en nærende bodyscrub kan du ganske enkelt forberede huden og hårsækkene. Du skal undgå en exfoliering lige op til voksbehandlingen, da olien fra din bodyscrub kan lægge sig rundt om hårene og dermed gøre det sværere for voksen at få fat. Vi anbefaler, at du exfolierer en eller to dage før en voksbehandling.
Rens de ønskede områder lige før voksbehandlingen
For at undgå, at der sidder bakterier i og omkring hårsækkene og på huden, som kan udvikle sig til betændelse i dine hårsække, skal du sørge for at rense de ønskede områder, før du påbegynder voksbehandlingen. Hvis ikke du renser, risikerer du at bakterierne søger ned i de åbne porrer, når voksbehandlingen er ovre. Det kan i værste fald resultere i betændte hårsække.
Sørg derfor for at rense områderne med en mild sæbe i badet, så de er fri for make-up, olie og creme. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at jo renere dine hår er, desto nemmere er det for voksen at få fat, så det er en vaskeægte win-win at rense huden ordentligt. Mindst lige så vigtigt er det dog også, at du sørger for at huden er helt tør, inden du starter voksbehandlingen, da voksen ikke kan få ordentligt fat på fugtig hud.
Sørg for at efterbehandle de voksede områder
Efter endt voksbehandling anbefaler vi, at du fjerner eventuelle voksrester med varmt vand eller olie. Herefter kan du med fordel efterbehandle de voksede områder med en parfumefri olie eller en beroligende Aloe Vera-gel, som kan dulme ømhed og hævede områder. Det er meget almindeligt, at huden reagerer kraftigere efter de første voksebehandlinger, da hårsækkene sidder dybt, og huden ikke er vant til voksbehandlinger. Derfor bør du sætte ind efterfølgende, så du undgår f.eks. udslæt efter voksbehandling.
Undgå direkte sol og varmebehandlinger efter voksbehandlingerne
Når du har fået en voksbehandling, er din hud langt mere følsom. Det betyder også, at der er nogle ting, du bør undgå de første 1-2 døgn efter en voksbehandling. Du skal så vidt muligt undgå meget høj varme, hvilket betyder ingen varme karbade, jacuzzi, sauna eller dampbade, da de alle kan irritere huden og resultere i udslæt efter voksbehandlingen. Hvis ikke du sørger for at undgå meget høj varme, kan der i værste fald gå betændelse i de åbne porrer, og du ender med at stå med betændte hårsække og røde knopper, der klør.
Ud over at undgå høj varme skal du også undgå solbadning i solarier og udenfor i 1-2 døgn efter endt voksbehandling. Den følsomme hud er mere modtagelig for solens stråler, og dermed risikerer du også at blive solbrændt hurtigere end normalt. Det er ikke blot ubehageligt, men det kan faktisk også resultere i permanente pigmentfejl, så sørg for at bruge solcreme med høj faktor (gerne faktor 50), når du skal ud i solen, og lad være med at solbade i perioden lige efter voksbehandlingen.
Undgå at svede mere end højst nødvendigt
Efter voksbehandlinger er det fornuftigt at begrænse mængden af sved, da sved ganske enkelt er med til at skabe optimale og frugtbare betingelser for bakterier. Hvis du skaber et frodigt resort for bakterier, kan de i begyndelsen forårsage knopper på benene og betændte hårsække, som i værste fald kan udvikle sig til skægpest.
Det er naturligvis lettere sagt end gjort at begrænse mængden af sved, og da det er naturligt at svede en lille smule hver dag, kan du selvfølgelig heller ikke undgå det. Det handler dog ikke om din daglige mængde sved, men derimod den mængde sved, der kan opstå, når du er ude at løbe, i fitnesscentret eller til fodbold.
Iklæd dig løst tøj, som kan ånde
Oplever du, at huden bliver irriteret efter endt voksbehandling? Og har du allerede taget ovenstående forholdsregler? Ja, så kan det være en god idé at iklæde dig løst tøj for at undgå yderligere kontakt med det voksede område. Har du vokset bikinilinjen, kan det også være fornuftigt at hoppe i bomuldsundertøj de efterfølgende dage, da det gør det muligt for det voksede område at ånde.